måndag 16 maj 2016

Indiens konst

Jag har haft nöjet att läsa två böcker om konsthistorien i Indien.

Indian Art av Partha Mitter i serien Oxford History of Art. Nämner kort lite av de tidigaste lämningarna från Indus-civilisation och tar sedan avstamp i den Buddistiska konsten från 300 f.Kr. och därefter får man följa utvecklingen fram till den nutida konsten.
Indian Painting av Philip S. Rawson från förlaget Pierre Tisné. Ett loppis fynd publicerat 1961 med underbara foton. Som titeln antyder fokuserar boken på målning från Indien och täcker in lite mer av förhistorien och slutar sedan före kolonialtiden (den brittiska).

Mitters bok omfattar arkitektur, skulptur och målning och ger en mycket bred beskrivning av uppbyggnaden och utvecklingen hos Buddistiska och Hinduiska tempel och vidare med den Islamska och Brittiska traditionen. Boken (från 2001) ger ett intryck av akademisk vitterhet av dagens snitt, fokus ligger på att presentera huvuddragen, i den utveckling man idag är enig om, samtidigt som han även presenterar avvikande hypoteser.

Rawsons bok går djupare ner i analysen av bilderna och ger på det sättet en komplexare bild av utvecklingen och han försöker även koppla till mer samhället och religionens utveckling. Samtidigt så är boken skriven med ett kolonialt perspektiv och det görs många referenser till "Indiernas färgstarka natur", som man får bortse ifrån. Han är också "partisk" och har svårt att uppfatta den Islamska konsten som riktigt Indisk.

En mycket positiv sak med Mitters bok är att han speciellt för den moderna konsten lyfter fram kvinnorna som börjar få en alltmer framträdande roll.

Det mesta som har bevarats är religiösa byggnader och artefakter, vilket torde bero på att dessa föremål gjordes av mer beständiga material samt att det funnits ett intresse att bevara föremålen. Mitter beskriver lite av den "almoge" konst som finns bevarad som befunnit sig lite utanför de mer religiösa strömningarna. Här går Rawson mycket längre och antar att det måste ha funnits en privat konstscen som inte direkt hängt ihop med religionen, men att denna gått förlorad då man inte använt lika beständiga material eller haft behov av att bevara föremålen i flera generationer.