onsdag 3 februari 2016

Riskernas historia och vad är pengar

Risk, ordet kommer från italienskans - risicare - och betyder att våga och innebär alltså ett aktivt val, att riskera något, snarare än ett ödesmättat utfall.

I Bernsteins bok Against the Gods - the remarkable story of risk får man följa med på en historia om hur riskbegreppet utvecklats från antiken fram till dags dato.
Sokrates definierade eikos, ungefärligt: liknande sanning, d.v.s. sannolikhet, men man gick inte vidare under antiken med att försöka räkna eller kvantifiera sannolikhet. Trots detta var tärningsspel i Grekland och Romarriket väldigt populära men utfall med samma sannolikhet kunde ha helt olika stipulerade odds.

Det var först under renässansen som man dokumenterat att man börja ställa upp tydliga frågeställningar om vem som har störst chans att vinna potten. Detta ledde fram till Pascal och hans triangel på 1600-talet som på en vackert sätt illustrerar olika utfall. Pascal ska ha medgett att grundmetoden var gammal men att han presenterat den på det bästa sättet - det här ger mig en fundering när man läser en sådan här idéhistorisk sammanställning och det är att vi vet när Pascal valde att presenterade metoden men inte när olika matematiker och inom olika skrån kan ha räknat ut metoden tidigare och valt att hålla det för sig själva.

Boken fortsätter att behandla mer kända och okända personer både inom statistiska metoder och sannolikhetslära fram till Keynes och Kahneman som applicerar riskbegreppet på ekonomisk teori som är Bernsteins eget huvudområde..  

Intressant och omfattande bok och den enda svagheten är att den ibland kan glida ut lite utanför ramarna och bli mer spekulativ som när det beskrivs hur Pascal blev allt mer religiös.

Passade på att läsa ytterligare en bok av Bernstein: A primer on Money, Banking and Gold en trevlig bok om hur pengar, bankväsendet hänger ihop. Första upplagan skrevs 1963 och enligt förordet ska det bara gjorts mindre uppdateringar, men boken känns förvånande aktuell,

Man märker att det här är Bernsteins huvudområde. Inga revolutionerande slutsatser men med en övertygande enkelhet förklarar han sambanden mellan värdet på pengar, inflation och räntor. Intressant att se att i och med att amerikanska ekonomin växte och dollarn blev en referensvaluta den behövde revalveras mot guldet flera gånger innan den släpptes fri,

Inga kommentarer: