söndag 24 maj 2009

Björnbärs & rabarber längd

Så dags för ännu ett recept från experimentköket. Inspirationen kommer denna gång från Maria och Brogyllen.
Redan nu kan man gå ut och plocka lite rabarber så det kan ni börja med.

50 g margarin smältes på spisen
2 dl mjölk blandas ned i det smälta margarinet
1 nypa salt tillsätts blandningen.

Låt blandningen bli 37°C. Medan vi inväntar maragarin och mjölkblandningen så kan vi ta:

7 dl mjöl
1 dl socker blandas ihop i en degbunke.

25 g jäst smulas ned i mjölk/margarinblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
1 st ägg vispas ned i vätskan.

Blanda vätskan med mjöl och sockret till en smidig deg. Det kan behövas något mera mjöl.
Låt nu jäsa i ca 40 minuter - tills degen blivit dubbelt så stor. Under tiden hämtar man:

400 g Björnbär - om de är frysta kan man sprida ut bären på ett fat så att de hinner tina lite.
2 späda stjälkar rabarber - som skärs i små bitar.

Vi har i vår trädgård två sorters rabarber - den jag använde i det här fallet var mycket tunn i stjälken - så de två stjälkarna motsvara ca 10 cm av den mera vanliga sorten man hittar i affären.

Baka ut degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt några gånger, som min gamla hemkunskapsfröken brukade säga att baka vetebröd ska kännas som ett pass på gymmet.
Kavla ut degen i en fyrkant som är cirka 1 cm tjock. Bred ut rikligt med margarin (ca 20 g) på degen, sprid ut bären raberbern på den smörade degen. Mosa en lagom andel av bären.
Nu rullas degen ihop till den sorts längd man vill ha. Skär lite skåror mm.

Nu ska längden få ligga och jäsa ytterligare 30 minuter under en handduk.
Sätt på ugnen på 200°C.

1 ägg rörs ihop i en kopp
1 dl valnötter hackas

Pensla längden med ägget och strö över de hackade valnötterna. Ställ in i ugnen och grädda i 15-20 minuter.

Resultatet blev väldigt gott -det var mycket björnbär - blev mer som syltfyllning - så mängden bär kan man antagligen minska utan att resultatet blir lidande.

Inga kommentarer: