onsdag 31 december 2008

Det var en gång ...

...i dag som jag blev påmind om Albert Barillés fantastiska tecknade serier om världshistorien och om människokroppen som jag såg som liten.Introt fanns på Youtube i alla fall - åh man blir aldeles nostalgisk när man tänker tillbaka på kvällarna i tv-soffan.

onsdag 17 december 2008

Perspektiv på tillvaron

Efter att ha förirrat sig i de praktiska problemen i att konstruera perspektiv under hela våren vilket lett till någon form av abstrakt formspråk, så är det hög tid att sätta sig in i ämnet fullt ut.
Tidigare har jag läst och skrivit lite om Alberti som beskrev perspektivets grunder under renässansen. Det är fascinerande att få en inblick hur man tänkte för några sekel sedan. Alberti ger mer en översiktlig beskrivning av principen och det är inte så mycket fördjupning.


Började under våren misstänka att det borde finnas litteratur på ett lite djupare plan. Som en händelse snubblade jag över Robert Gill's bok Perspective (from basic to creative) vid ett besök i London.
Gill beskriver perspektivet i två steg vilket kanske avslöjas av underrubriken. En grundläggande del som beskriver perspektivets grunder - den delen känns snarast lite väl lång - det finns många liknande böcker som beskriver hur man målar en låda. Den andra delen som tar upp de mera kreativa aspekterna av perspektivet. Själv skulle jag kanske kallat den delen avancerad snarare än kreativ. Hur som helst så innehåller den andra delen en hel del intressanta skisser för konstruktioner av skuggor med parallellt ljus (dvs från solen) och punktformat ljus (dvs från glödlampor). Behandlingen av skuggor gör boken helt klart läsvärd och den kommer helt säkert att komma till användning i något framtida projekt.


Jämför man med Olle Norelius bok Perspektiv teckning från 1964 så kan jag tycka att Olles bok innehåller fler intressanta varianter och tips på hur man bygger upp komplicerade geometrier så i det avseendet är Gill lite mera intressant.

söndag 14 december 2008

Utmattning ...


... är något som vi drabbas av titt som tätt i dagens hektiska samhälle.


Är man intresserad av de matematiska modellerna för när ett material blir utmattat så kan:

Failure Fracture Fatigue: An Introduction
av Dahlberg och Ekberg vara av intresse.


Här beskrivs hur olika sprickor påverkar hållfastheten i ett material och ett antal modeller som beskriver utmattning hos materialet.

söndag 7 december 2008

Ordens makt 2

Appropå mitt tidigare inlägg angående ordens makt så vill jag bara säga att jag i måndags lyssnade på Jonas Hassen Khemiris föredrag på Gävle stadsbibliotek. Föredraget handlade bland annat om ordets makt och hur författaren tyckte om att leka med dem.
Om mitt tidigare inlägg olyckligtvis skulle ha gett intrycket av att jag fått min information från någon annan kontakt med författaren i fråga så vill jag bara beklaga och passa på att säga att det var helt oavsiktligt.

Play time

När jag ser Jacques Tati's film Play time kommer jag att tänka på Momo av Ende. Hulot befinner sig i ett nytt affärsområde vid en ny flygplats. Allting är sterilt - mycket glas man ser in i all kontor. Vi återser samma tekniska detaljer som i 'Åh vilket party' med komplicerade paneler som kan styra hela huset.
Filmen är full av roliga detaljer som hela tiden får en att dra på smilbanden. Samtidigt har man svårt att greppa den smått dystopiska framtidsbilden.

lördag 6 december 2008

Borrhål


Varje dag lär man sig något nytt. Jag har just läst boken 'Hydraulic Fracture Mechanics' av Valkó och Economides.

Var egentligen ute efter något lättläst om hur strömmande fluider kan påverka strukturer. Nu visar det sig att Hydraulic fracturing är ett väldigt känt begrepp inom oljeindustrin och andra områden där man borrar djupa hål.
När man har borrat ett hål vill man skapa sprikor i det omgivande berget. Sprikorna gör att den aktiva ytan på hålet ökar och underlättar att pumpa upp mer av oljan, gasen eller vattnet som man är ute efter. Sprickorna skapas genom att pumpa ned en vätska i hålen med ett mycket högt tryck (100 Mpa). Vätskan innehåller ofta någon typ av partiklar som syftar till att följa med vätskan in i sprickorna och se till att sprickorna inte sluter sig igen.

Nu handlar inte boken överhuvudtaget om varför man gör detta utan är mer en handbok om hur sprickor uppstår och hur vätska strömmar, men ska man borra efter olja är den nog mycket intressant.

The new science of strong materials


Har äntligen tagit mig i kragen och läst Gordons andra bok 'The new science of strong materials'. Det är egentligen hans första bok och handlar som titeln anger om olika typer av olika material.

Han beskriver med sin smått humoristiska ton hur olika material fungerar.

Först handlar boken om grunderna för (fasta) material - eller som underrubriken till boken säger 'or why you don't fall through the floor'. Man får veta varför glas är så sprött medan fibrer av glas (dvs glasfiber) kan vara så starkt.

Den andra delen handlar om icke metalliska material. Författaren har sin bakgrund i båtbyggnad den tidiga flygindustrin där man laborerade mycket med trä och plastmaterial. Man får veta att det ska knaka en hel del i farkoster av trä och man känner att Gordon tycker att trä idag blivit ett underskattat material.

Sista delen handlar om metalliska material främst järn och stål och läsaren får en förklaring varför dessa är de dominerade materialen inom ingenjörskonsten idag.

Ordets makt

Jonas berättade om sitt framträdande hos Carina 21:30 för ett par dagar sedan - speciellt då hon ställde fram ett fat med negerbollar ...
Lite senare drog jag mig till minnes en händelse som måste ha inträffat i slutet på 80-talet i Uppsala.
Vi, tre glada ungdomar från en liten by i norra Sverige, går in på ett café i den stora sofistikerade staden Uppsala.
Min vän stegar fram till disken och beställer en coca-cola och en negerboll. -Det har vi inte, säger expediten. Min vän insisterar på att få en negerboll. Expediten fortsätter att envisas med att det inte finns några negerbollar. Min vän pekar nu på negerbollarna. Expediten medger att man har chokladbollar och tillägger att man minsann inte är rasister.
Diskussionen eskalerar och efter ett tag är caféet uppdelat i två delar. En del som sympatiserar med de bokstavligt och bildligt blåögda pojkar från norr som vägrar inse att det skulle vara något rasistiskt med negerbollar och en del som sympatiserar med cafépersonalen som anser att man är rasist bara genom att säga ordet neger.
Till sist fick vi vårt fika - tror att det medlades fram det var en typisk svensk altruistisk lösning - caféet sålde och la en chokladboll på fatet - och min vän fick en negerboll när han betalt och tog fatet.
Personligen tycker jag att det är viktigare hur ett ord används och syftet med det. Det finns ord som hamburgare, schweizare, eskimåsväng och lappkast som aldrig ifrågasätts. Dock bör antagligen det sista döpas om till samekast för att vara politiskt korrekt. Andra ord som negerboll och kärring har någon gång skapats av bästa välvilja men sedan på grund av hur de används förfallit. Kanske borde vi använda sådana ord på ett annat sätt istället för att hitta på nya ord för samma sak?

fredag 7 november 2008

Perfect Day

Sitter här på flygplatsen i Frankfurt. Har hamnat på ett café som heter Perfect Day.

Hade jag sett det innan hade jag antagligen gått till något annat ställe - men nu sitter jag här - lite som Hederlige Harrys Bilar. Det här är vad man får när någon läst för mycket om hur man skapar en miljö som känns välkomnade och trevlig - jo man döper sitt place till Perfect Day.

Fast å andra sidan sitter jag här efter en långflygning över Atlanten som jag kom med på med minsta möjliga marginal. Snart är jag hemma i gamla Svedala socken igen så för mig känns det verkligen som en perfekt dag - trots att jag sitter här på ett café som försöker utge sig för mer än de är.

söndag 2 november 2008

Den glada månens land!

Här sitter jag i den glada månens land. Det är fascinerande att se månen le åt en - därför är alla glada och lyckliga i det här landet. Desto gladare människor desto mer ler månen.

torsdag 16 oktober 2008

Kulturchock

-läser just en bok om Brasilliansk kultur. Den heter Culture shock.
Men vi har konstaterat att det inte kan finnas något som heter kulturchock - visst man kan trampa i klaveret för att man inte förstår hur saker hänger samman - man kan förundras av olika sätt att komponera maträtter.
Men chock? Ett livshotande tillstånd när blodtrycket sjunker kraftigt och cirkulationen av blod och syre i kroppen minskar. Det gör att viktiga organ i kroppen hotas av syrebrist och riskerar att skadas. Är det möjligt?

onsdag 15 oktober 2008

Skattjakt

Varje sann skattletare behöver en Side Scan Sonar. Vill man bygga en så kan man läsa i Waites bok Sonar for Practising Engineers. Boken handlar främst om hur man designar ett system på lite mer övergripande nivå. Hur stark signal måste man generera? Hur mycket av signalen absorberas av vattnet?


Det som jag tyckte var mest spännande var att Waite genom att uttrycka deleffiktiviteter i dB i stället för kvoter på ett väldigt smidigt sätt kunde analysera problemet som ett antal summor. Har tidigare inte riktigt sett vitsen och styrkan av dB som en enhet.

torsdag 9 oktober 2008

Barnasinnet ...

har väckts till liv efter att jag läst Boys klassika bok 'Soap bubbles'.


Boys beskriver såpbubblans fysik och beteende. Denna reviderade upplaga är ursprungligen från 1911 - det finns många fascinerande referenser till upptäckter som skett 'nyligen' som uppmätningen av ljusets hastighet.


Man känner sig som den unge man som Chardins så förtjänst fullt gestaltat några decennier tidgare. Helst skulle man vilja ta fram såpan och börja försöka genomföra de experiment som beskrivs i boken.
Är ni inte övertygade kan ni titta in Tom Noddy i full action:

lördag 20 september 2008

Konstteori - Syfte

Alberti är också tydlig med att konstnären måste vara tydlig med sitt budskap - berätta en klar och intressant historia. Vi pratade om det när vi i helgen som var gick på några gallerier i Vasastan i vår kära huvudstad. Det är svårt att inse syftet med en utställning och de verk man ser utan att ha läst recensionen och hört konstnärens tankar - dvs det berättas ingen historia - bilderna är snarare skissartade minnesanteckningar men det saknas en röd tråd.

Nu var det betydligt enklare på Albertis tid då en uggla kunde visa att hjälten stog under Athenas beskydd, men samtidigt så undrar man om det finns en brist på nya saker att berätta?

En annan aspekt som genomsyrar Alberti är att man så långt som möjligt ska försöka skildra det gudomliga. Det gäller att alltid måla det skönaste, att välja de vakraste delarna för att skapa en helhet så nära det gudomliga som möjligt.

Albertis idéer är starkt färgade av ett katolskt samhälle men jag har på något underligt sätt blivit påverkad av hans resonemang. Man undrar när det som visas idag kommer att mäta sig med sixtinska kapellet - fast det som var konstigt igår Impressionism, Kubism, Surrealism har blivit stor konst idag - så det ska man kanske inte oroa sig över.

Konstteori - teknik


Har just avslutat läsningen av Albertis böcker om måleriet. Det är fascinerande att se hur man uppfattade världen och använde enkel matematik för att förklara perspektivet.
Samtidigt som samtidens teorier om synen idag förefaller vara väldigt invecklad. Vid dåtiden så trodde man att ögat strålade ut 'synstrålar' och som sedan återvände med information till ögat - att förklara ljusets påverkan på färgerna blir då ganska roligt. Ur praktisk utgångsvinkel så förstod man att utan ljus så ser man ingenting och med mera ljus så ser man mycket mera och färger framtäder tydligare. Men ljusets påverkan verkar snarare vara indirekt, dvs ha en psykologisk inverkan på ögonen som inte vill se färger när det är mörkt och tvärt om.

Teorierna om ögat kontra färgerna verkar inte haft någon dirket negativ påverkan på måleriet, men en annan viktigt teori som Alberti lyfter fram är att konturstrålarna som ögat skickar ut och som definierar konturerna på det objekt man tittar på är de starkaste och tydligaste, varför det tidiga renässans måleriet använde sig av mycket tydliga konturlinjer - något som senare Leonardo vände sig emot. Leonardo förordade glidade diffusa övergångar -sfumato.

söndag 31 augusti 2008

Senaste numret av Popular Mechanics

Har bläddrat genom senaste numret av Popular Mechanics Magazine.
Det handlar om dykning som verkar vara en fascinerad verksamhet. Det har hänt så mycket nu efter kriget och efterfrågan verkar vara väldigt stor på kvalificerade dykare.
Artikelförfattaren betonar att även om många dykare drömmer om att hitta den stora skatten så räcker det långt för de ynglingar som lär sig hantverket och kan utföra sina arbetsuppgifter. Den moderna dykutrustningen väger ungefär 90 kg och författaren konstarerar att man är ungefär lika rörlig som i en tvångströja.
Det finns idag moderna utbildningsbassänger där dykarna kan träna på olika moment och instruktörerna kan stå utanför och göra noteringar i sina vita labrockar.

Det är en del av det man kan läsa i mitt senaste nummer av Popular Mechanics - från 1948.

lördag 30 augusti 2008

Stonehenge



Är fascinerad av Stonehenge. Kanske mest av allt - de teorier som finns.


Speciellt undrar jag över hur konstant en muntlig kultur kan vara över flera hundra år.

Att man redan under den här tiden reste långa sträckor över Europa och hade ett kulturellt utbyte visar att människan i alla tider varit nyfiken på hur världen sett ut och velat upptäcka och besöka spännande platser.

Munltlig tradition är dock mäktig - redan grekerna pratade om Apollons tempel sedan blev det druidernas tillhåll flera hundra senare.

torsdag 28 augusti 2008

Historiska hjältar


Har läst en artikel om Johann Nikuradse - den började allmänt med att presentera hans vetenskapliga resultat i ett historiskt perspektiv.
Artikeln gav dock ingen vacker bild. Trots att hans resultat varit långlivade - så förekommer historier om att han manipulerade med sina experimentella resultat för att det skulle stämma bättre med modellen. Än värre var att han aktivt tog värvning hos Nazist partiet och däregenom försökte få fördelar i karriärern.
Han skall ha utmanat sin hanledare och mentor Prandtl vid Göttingsuniversitet. Han förlorade striden och hamnade på undantag.
Nä - Nikuradse var ingen hjälte. Förklarar varför det var nästan omöjligt att hitta en bild av honom pånätet.

tisdag 26 augusti 2008

När man såg alla träden i skogen...

...häromkvällen susade vi förbi en skog. Vad lustigt den är fylld med träd. Kvällssolen belyste träden från sidan och man såg helt plötsligt alla träden som stog där skogen brukade stå och man normalt sett inte kan se något enskilt träd.

Senare samma kväll drabbades jag av ytterligare en Deja Ny upplevelse - när en korsning som jag kört 100 ggr i helt plötsligt såg annorlunda ut.

Ja nu protesterar vän av ordning - om nu vän av franska kan liknas vid limpa - men vi vet och är helt fantastiskt lyckliga i alla fall!

lördag 2 augusti 2008

Varför rasar saker inte omkull


Sommarens höjdpunkt i läsningen var J.E. Gordons bok 'Structures or why things don't fall down'. Hans språk är precis som man tänker sig de skolade engelsmännen med citat och anekdoter från antiken. På ett lättbegripligt sätt förklarar han hur olika strukturer: byggnader, broar, kroppen och kläder fungerar.


Alltid spännande att få en inblick i ett nytt område och se likheter mellan maskar och såbbubblor, kroppen och byggnader.

lördag 8 mars 2008

Varenna är en fantastisk stad

Längtar efter dessa fantastiska gränder

P7110301Det var så skönt

Test av WindowsLiveWriter

Test av WindowLiveWriter

P7250430Det var en fantastiskt fin sommar dag

P7250433Med många fina blommor!!!! 

tisdag 5 februari 2008

Spökdisco

Det är egentligen inte så annorlunda att dansa på ett spökdisko än det är på ett vanligt. En del spöken blir dock upprörda om man råkar gå rätt igenom dem.



Jordgubbsmarmelad

300 g frysta jordgubbar
~1 dl strösocker
några matskedar laktritssås

får koka ihop på svag värme till lämplig konsistens.

torsdag 31 januari 2008

Dol - Valley of tambourines

En kurdisk film om en ung turkisk kurd som råkar skada en turkisk soldat på sin egen bröllopsdag. Han tvingas fly till Irak och blir indragen i kurdernas kamp i Irak.

En film med stolta och tystlåtna människor i kargt och kalt landskap.

Year of the Fish

Baserat på en gammal kinesisk folksaga från Tangdynastin, som påminner mycket om askungen. Handlingen är förlagd till Chinatown i New York - där en ung flicka skickats dit för att kunna tjäna pengar till sin familj. Historien är rätt så förutsägbar men rätt så gullig.

Filmen är efterbehandlad med någon sort animeringsteknik, som kanske inte tillförde så mycket.

Fighter


En dansk film som regiserats av Natasha Arthy om en turkisk tjej Aicha. Hennes far vill att hon ska utbilda sig som hennes bror, men hon vill helst träna kung fu. För att utvecklas måste hon börja träna i en mer elitinriktad klub tillsammans med killar - något som hennes far förbjuder.

Det är således bäddat för konflikter.

XXY

Handlar om Alex som är 15 år. Hon är tvekönad/hermafrodit och om hon slutar äta sina mediciner så kommer de manliga egenskaperna sakta att börja ta över. Men vem är hon och vem vill hon bli?
Filmen som regiserats av Lucia Puenzo var Argentinas Oscarsbidrag och den fick välförtjänt ett pris i Cannes.


The Aerial


Ok det är en konstfilm, eller konstig film. Den mest annorlunda filmen under filmfestivalen.

I svartvitt berättas om en stad som förlorat det talade ordet och invånarna bara kan prata med hjälp av pratbubblor.

Det finns förståss en ond magnat som tänker försöka stjäla det sista människorna har - deras pratbubblor.

Echo

Anders Morgenthaler berättar en spännande historia om en man och hans son som bryter sig in i ett hus på landet. De är på flykt från något, men vad.
Det är en psykologisk thriller där hotet växer sig på paret i huset.

Peter Stormare syns i en mindre roll.



torsdag 17 januari 2008

Tid för kontemplation

Idag är nätet jättelångsamt - ett bra tillfälle att fundera över saker -mindre bra för att hinna förmedla dem.

lördag 5 januari 2008

Wisdom of crowds ...

...den lappen har nog legat på skrivbordet i ett år nu.
Den kompletta människan, l’uomo universalis, är nog egentligen mera min grej - fast å andra sidan vad är komplett?
Fantastisk att man idag kan sätta sig in i ett ämne med några knapptryckningar.

onsdag 2 januari 2008

Välkommen 2008

Så har vi fått ett nytt år med nya visioner och nya mål.

Det ska bli fantastiskt kul!

Kramar till alla fast förståss mest till EN